OBLAST PROSECCO

Oblast Prosecco - DOCG

Prosecco se pěstuje ve velké oblasti zahrnující regiony Veneto a Friuli Venezia Giulia. Vyrábí se z hroznů „Prosecco“, které se nově jmenují Glera

Mezi nejznámější vinařská městečka této oblasti patří Valdobbiadene a Conegliano.

Místní vinaři dokonce také říkají: „My nejsme prosecco, my jsme Valdobbiadene“. 

Láhve z uvedené oblasti poznáte podle typického „V“ uvedeného na láhvi. véčko namalovane

Velký vliv na klima a úrodnost vinic mají horské masivy Dolomit a vzduch, který proudí z jihu od Jadranského moře. Vinice mají kopcovitý terén a jsou posazeny vysoko na strmých svazích, který je obtížný na údržbu. Úrodná půda má smíšené složení slínu, jílovitých vápenců, mořského pískovce, drsného jílu a uložené mořské soli. To jsou vlastnosti, které propůjčují Proseccu krémové a svěží tóny citrusů, jablek, hrušek, chleba a mandlí nebo lískových ořechů. Půdní složení, které bylo v dobách minulých mořským dnem dává vínům odlišnou a nezaměnitelnou chuť. Zůstat stát na těchto strmých svazích je velmi těžké, avšak právě tyto vinice dělají tuto krajinu jedinečnou a právem si zaslouží být v seznamu světového dědictví UNESCO.

 

 oblast prosecco

Valdobbiadene

Nejvýznamnější částí, kterou bychom mohli nazvat francouzským označením „terroir“ (odvozeno z terre – „země“), je to označení souhrnného vlivu zejména přírodních podmínek místního geologického podloží, složení půdy, vlhkost, srážky, nadmořská výška, tradice a um vinaře, a to, jak se tento komplex vlivů promítne do charakteru určitého vína.

Cartizze

Lokalita Cartizze je 305 metrů vysoká vinice o rozloze 107 hektarů, ve vlastnictví 130 pěstitelů. Prosecco z hroznů této oblasti, z nichž se vyrábí poměrně málo, je obecně považováno za nejkvalitnější nebo dokonce za „Grand Cru“ Prosecco. Šumivé víno vyrobené z Cartizze bylo výrobci pojmenováno Superiore di Cartizze, aniž by bylo na přední etiketě uvedeno Prosecco, a to s účelem ještě více zdůraznit jeho území. 

Asolo

Nejmenší oblast, která může produkovat Prosecco v té nejvyšší kvalitě DOCG. 

 

Oblast Prosecco - DOC

Nicméně u všech tří výše uvedených oblastí s ohledem na přísné sledování velikosti produkce se mohou v případě úspěšného roku s produkcí nad 6 tun na hektar objevit v nabídce Prosecca i vína z těchto oblastí v kvalitě DOC.

DOC

V návaznosti na výše uvedené se jedná o produkci Prosecca i ve stejné lokalitě, ale již se vymykající pravidlům a zákonům pro pěstování a výrobu „Prosecca“ v kvalitě DOCG. Tzn., že toto Prosecco není automaticky horší a méně kvalitní než DOCG, jen nemůže mít označení DOCG. Oblasti mimo lokality Asolo, Valdobbiadene a Conegliano jsou oblasti DOC.

Treviso

Jednou z oblastí DOC je oblast Treviso s příznivými podmínkami pro pěstování v nižší nadmořské výšce v základní kvalitě Prosecca s vyšší produkcí.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení