VŠE O PROSECCU

Postup výroby

Aby bylo možno označit láhev „Prosecco“ DOC nebo DOCG víno musí obsahovat minimálně 85% z odrůdy Glera a maximálně 15% jiné povolené odrůdy jako jsou Verdiso, Bianchetta Trevigiana, Perera, Chardonnay, Pinot Bianco, Pinot Grigio nebo Pinot Noir.

 docgdoc

 

Způsoby a proces zrání

Spumante je perlivé víno stejně jako známe Šampaňské anebo český Sekt. Přesto je zde velký rozdíl. Technologii výroby Spumante vděčíme vinaři Antoniu Carpenè, který v roce 1879 postup výroby Spumante přivedl na svět.

Jaké jsou odlišnosti od jiných šumivých vín

Na rozdíl od Champagne a Sektu, která zrají v lahvích pod vysokým tlakem, takže bublinková finesa je perzistentní a ostrá. 

Spumante se obvykle vyrábí alternativní metodou Charmat – Martinotti.

Lisování hroznů při výrobě Spumante je sofistikovaný proces. Z hroznů je důležité získat pouze šťávu a nic jiného. Po lisování následuje tzv. usazování – proces, během kterého se zakalený mošt v tancích ochlazuje na 5 až 10 °C. Dokončením usazování začíná vinifikace čirého moštu a získání tzv. základního vína.

Další a konečnou fází výroby Spumante je druhotné kvašení při kterém dochází ve velkých nádržích z nerezové oceli, než v každé jednotlivé lahvi jako u šampaňského a sektu, čímž se víno stává méně nákladným na výrobu a minimalizuje se jeho výrobní doba.

Přitom se hrozny smíchají a spolu s cukrem a kvasinkami a ve velkých tlakových ocelových nádobách dochází k refermentaci při níž získává víno jemné bublinky, kterými se Spumante zapsalo do paměti všech. Po 30 dnech je toto kvašení dokončeno. Metoda se dnes nazývá Charmat-Martinotti. Výroba Spumante je ve finále a už se musí jen zalahvovat.

Chuťové rozdíly

Šampaňské a jeho starší ročníky mají často mandlovou chuť s kombinací pomerančové kůry a bílých třešní. Šampaňské je většinou suché a má intenzivní kyselost, funguje tedy výborně jako aperitiv s mořskými plody, nakládanou zeleninou a křupavými smaženými předkrmy. 

Spumante - Prosecco je typické svými ovocnými a květinovými vůněmi. Vzhledem k tomu, že vína zrají ve velkých nádržích s menším tlakem, bublinky jsou lehčí a pěnivější s menší trvanlivostí. Jemnější vína často vykazují tóny tropického ovoce, smetanových banánů, lískových oříšků, vanilky a medu.

Šumivost a cukry

Šumivost - většina Prosecca, ať už DOC nebo DOCG, se vyrábí jako Spumante (šumivé víno) nebo Frizzante (perlivé víno). 

SPUMANTE je nejznámější a nejoblíbenější typ Prosecca s drobným, ale výraznějším perlením. Vyrábí se zde i růžová varianta šumivého vína, ale protože se při její výrobě nepoužívá odrůda Glera, nemůže se jmenovat Prosecco a jedná se tedy o víno Spumante.

FRIZANTE má větší, výrazné bubliny, které rychleji vyprchají a vyrábí se převážně se šroubovacím uzávěrem.

TRANQUILLO je tiché víno bez bublinek.

 Cukry - v závislosti na zbytkovém cukru se Prosecco označuje:

EXTRA BRUT / BRUT NATURE: 0-2 g/l 

BRUT - 2–12 g/l 

EXTRA DRY - 12–17 g 

DRY - 17–32 g/l

Historicky byl dominantní prodej zejména typu cukernatosti Extra Dry, ale zájem o suchý Brut a Extra Brut nyní výrazně roste. Prosecco obsahuje minimálně 11 až 11,5% obj. alkoholu.

Záznamy nebyly nalezeny...