VŠE O PROSECCU

Postup výroby

Aby bylo možno označit láhev „Prosecco“ DOC nebo DOCG víno musí obsahovat minimálně 85% z odrůdy Glera a maximálně 15% jiné povolené odrůdy jako jsou Verdiso, Bianchetta Trevigiana, Perera, Chardonnay, Pinot Bianco, Pinot Grigio nebo Pinot Noir.

 docgdoc

 

Způsoby a proces zrání

Spumante je perlivé víno stejně jako známe Šampaňské anebo český Sekt. Přesto je zde velký rozdíl. Technologii výroby Spumante vděčíme vinaři Antoniu Carpenè, který v roce 1879 postup výroby Spumante přivedl na svět.

Jaké jsou odlišnosti od jiných šumivých vín

Na rozdíl od Champagne a Sektu, která zrají v lahvích pod vysokým tlakem, takže bublinková finesa je perzistentní a ostrá. 

Spumante se obvykle vyrábí alternativní metodou Charmat – Martinotti.

Lisování hroznů při výrobě Spumante je sofistikovaný proces. Z hroznů je důležité získat pouze šťávu a nic jiného. Po lisování následuje tzv. usazování – proces, během kterého se zakalený mošt v tancích ochlazuje na 5 až 10 °C. Dokončením usazování začíná vinifikace čirého moštu a získání tzv. základního vína.

Další a konečnou fází výroby Spumante je druhotné kvašení při kterém dochází ve velkých nádržích z nerezové oceli, než v každé jednotlivé lahvi jako u šampaňského a sektu, čímž se víno stává méně nákladným na výrobu a minimalizuje se jeho výrobní doba.

Přitom se hrozny smíchají a spolu s cukrem a kvasinkami a ve velkých tlakových ocelových nádobách dochází k refermentaci při níž získává víno jemné bublinky, kterými se Spumante zapsalo do paměti všech. Po 30 dnech je toto kvašení dokončeno. Metoda se dnes nazývá Charmat-Martinotti. Výroba Spumante je ve finále a už se musí jen zalahvovat.

Chuťové rozdíly

Šampaňské a jeho starší ročníky mají často mandlovou chuť s kombinací pomerančové kůry a bílých třešní. Šampaňské je většinou suché a má intenzivní kyselost, funguje tedy výborně jako aperitiv s mořskými plody, nakládanou zeleninou a křupavými smaženými předkrmy. 

Spumante - Prosecco je typické svými ovocnými a květinovými vůněmi. Vzhledem k tomu, že vína zrají ve velkých nádržích s menším tlakem, bublinky jsou lehčí a pěnivější s menší trvanlivostí. Jemnější vína často vykazují tóny tropického ovoce, smetanových banánů, lískových oříšků, vanilky a medu.

Šumivost a cukry

Šumivost - většina Prosecca, ať už DOC nebo DOCG, se vyrábí jako Spumante (šumivé víno) nebo Frizzante (perlivé víno). 

SPUMANTE je nejznámější a nejoblíbenější typ Prosecca s drobným, ale výraznějším perlením. Vyrábí se zde i růžová varianta šumivého vína, ale protože se při její výrobě nepoužívá odrůda Glera, nemůže se jmenovat Prosecco a jedná se tedy o víno Spumante.

FRIZANTE má větší, výrazné bubliny, které rychleji vyprchají a vyrábí se převážně se šroubovacím uzávěrem.

TRANQUILLO je tiché víno bez bublinek.

 Cukry - v závislosti na zbytkovém cukru se Prosecco označuje:

EXTRA BRUT / BRUT NATURE: 0-2 g/l 

BRUT - 2–12 g/l 

EXTRA DRY - 12–17 g 

DRY - 17–32 g/l

Historicky byl dominantní prodej zejména typu cukernatosti Extra Dry, ale zájem o suchý Brut a Extra Brut nyní výrazně roste. Prosecco obsahuje minimálně 11 až 11,5% obj. alkoholu.

Záznamy nebyly nalezeny...

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení